Analitzem els processos de racialització al Curs de Conflictologia

Ponent Paula Guerra en una sessió del curs de Conflictologia

El curs de Conflictologia, organitzat amb el GRITIM (UPF), ha abordat la construcció i expansió del racisme amb ponents de diferents àrees i especialitats

El curs de Conflictologia d’enguany s’ha centrat en els mecanismes de reproducció, construcció i expansió del racisme. Durant deu sessions entre el 16 de novembre i el 16 de desembre, el curs ha estat un espai d’aprenentatge i debat sobre el paper que juga el racisme en la societat actual. El curs, organitzat amb el Grup de Recerca Interdisciplinari sobre Immigració (GRITIM) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha comptat amb ponents de diferents àrees de l’antiracisme.

Pedro Casermeiro, membre de Rromane Siklovne
Pedro Casermeiro, membre de Rromane Siklovne

Lorenzo Gabrielli, professor de la UPF i membre del GRITIM, ha obert el curs amb una sessió centrada en el fenomen migratori i la visibilitat que s’atorga al creuament fronterer i a les arribades de migrants a Ceuta, Melilla i Canàries. A la segona sessió, la Florencia González Brizuela, investigadora del seminari de Filosofia i Gènere de la UB, s’ha centrat en els processos de racialització, el seu origen històric i de com condicionen la realitat actual. En la tercera sessió, la Teresa Habimana Jordana, investigadora del Grup de Recerca sobre Immigració, Mestissatge i Cohesió Social (INMIX) de la UAB, ha contextualitzat el concepte de raça i ha analitzat els processos de racialització des d’una perspectiva interseccional.

En la quarta sessió, Salma Amazian, antropòloga i investigadora del Instituto de Migraciones de la Universitat de Granada, ha tractat la construcció de l’imaginari espanyol sobre ‘l’altre musulmà’ a més d’analitzar la islamofòbia d’estat i el seu pes en la racialització de persones musulmanes. A la següent ponència, Pedro Casermeiro, membre de Rromane Siklovne, ha fet una aproximació històrica a la racialització del poble gitano a través de polítiques i narratives al llarg de sis segles. A la sisena sessió, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona ha explicat la seva trajectòria i els mecanismes de la política migratòria, de control de fronteres i d’estrangeria.

Zenia Hellgren és sociòloga, investigadora i experta en temes de raça i interseccionalitat
Zenia Hellgren és sociòloga, investigadora i experta en temes de raça i interseccionalitat

La setena sessió ha anat a càrrec de la Zenia Hellgren, sociòloga del GRITIM, que ha abordat les discriminacions i la desigualtat des d’una perspectiva interseccional fent èmfasi en la racialització, el gènere i la classe social. En el vuitè dia del curs, la Paula Guerra, investigadora i comunicadora social, ha parlat de com les tecnologies condicionen la ciutadania amb sistemes predictius de comportament i la presa automatitzada de decisions.

Per tancar el curs, hem visionat la peça teatral ‘No es un país para negras‘ de la dramaturga Sílvia Albert Sopale. Seguidament, hem organitzat la taula rodona ‘Noves narratives i estratègies de lluita‘ amb la participació d’activistes i expertes antiracistes. Han vingut la Nalli Rodríguez Guillén, Educadore Social a l’Associació ACATHI, la Basha Changuerra, activista afrofeminista, l’Enerida Isuf, activista gitana i la Iki Yos Piña Narváez, artista, performer i investigadorx activista antirracista.

Si vols saber de tot el que vam parlar i quines reflexions es van compartir, llegeix la relatoria del curs.