Publiquem la investigació-acció sobre violències, vulneracions de drets i desigualtats a la Mediterrània i l’Abya Yala

Publiquem la investigació-acció sobre violències, vulneracions de drets i desigualtats a la Mediterrània i l’Abya Yala

L’informe “El jovent i el dret a la ciutat. Reflexions des de Barcelona, Cali i Natzaret”, elaborat per Lorenzo Gabrielli (investigador sènior de GRITIM-UPF) i que compta amb les il·lustracions de Yorgos Konstantinou (Imagistan), és el resultat del procés participatiu i fòrum internacional del projecte “Catalunya, la Mediterrània i l’Abya Yala: articulant aliances i estratègies juvenils transformadores” desenvolupat pel Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI-Cat), GRITIM-UPF i el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya.

Presentem aquí els resultats de la investigació qualitativa sobre el jovent i el dret a la ciutat, la qual s’ha desenvolupat en diferents moments i espais.

En primer lloc s’ha fet una observació participant del procés participatiu Youth Act!, en la seva edició 2023-24, que ha congregat 80 participants joves a les 3 ciutats (30 a Barcelona, 20 a Cali i 20 a Natzaret).

En segon lloc, s’ha realitzat una observació dels participants al III Fòrum Internacional YouthAct! 2024, celebrat a Barcelona (al que han assistit 39 joves de Catalunya, Colòmbia i Palestina). En aquesta trobada internacional es va organitzar una sessió de treball amb les persones participants del procés participatiu, en la qual es van poder treballar col·lectivament quatre temàtiques (mobilitat, habitatge, precarietat, inseguretat) relacionades amb el dret a la ciutat. Mitjançant la metodologia de la cartografia sensible emprada en aquesta sessió, s’ha extret part dels materials visuals de la investigació.

Finalment, s’han realitzat vuit entrevistes en profunditat semi-dirigides amb joves d’edat compresa entre 22 i 32 anys que han participat al procés participatiu de Barcelona per profunditzar, a nivell individual, el coneixement de les vivències i les percepcions subjectives relacionades amb el dret a la ciutat, així com les seves experiències viscudes sobre aquesta temàtica.

Del treball de camp n’emergeixen diferents dimensions que marquen l’experiència vital de les persones joves a la ciutat. Els elements que han ressaltat de forma transversal com a prioritaris són: l’habitatge i el model urbanístic; la precarietat; la (in)seguretat; la sostenibilitat i la crisis ambiental; i la mobilitat. Alguns elements fonamentals de cada ciutat són determinats per a la conjuntura política, social i econòmica, així com per la trajectòria històrica de cada context. No obstant això, emergeixen elements transversals a les quatre temàtiques escollides per les participants de les tres ciutats que estan relacionades amb les dinàmiques del capitalisme global i que impacten a les tres ciutats representades en l’estudi, d’una manera més o menys diferent en cada context, però totes lluiten i resisteixen davant d’unes mateixes dinàmiques de violència que els limita gaudir del dret a la seva ciutat.

Aquí pots llegir la investigació-acció!