Recuperades 3 barraques de vinya de pedra seca gràcies a la col•laboració d’11 voluntaris del camp de treball internacional de l’Urpina organitzat per AMPANS, amb el suport del Servei Civil Internacional de Catalunya

Recuperades 3 barraques de vinya de pedra seca gràcies a la col•laboració d’11 voluntaris del camp de treball internacional de l’Urpina organitzat per AMPANS, amb el suport del Servei Civil Internacional de Catalunya

Els joves, que finalitzaran la seva estada diumenge que ve,  conviuen amb les persones usuàries de la llar, amb qui comparteixen activitats i temps d’oci. 

Els 11 voluntaris del camp de treball internacional de la finca Urpina d’AMPANS, a Sant Salvador de Guardiola,  ja han aconseguit restaurar 3 barraques de vinya de la finca, amb l’assessorament d’un tècnic expert, Andreu Barnaus, en la recuperació de barraques de pedra seca. També han desbrossat la font d’Urpina i el seu entorn, i han condicionat el camí d'accés a la font des de la masia.

La finca Urpina, on AMPANS hi té les vinyes amb les quals elabora els seus vins, té un important passat vitivinícola, com la major part de la comarca del Bages. A finals del segle XIX, abans que aparegués la fil•loxera, hi va haver un gran auge de la producció de vi que va suposar que el 90% de la superfície de la finca Urpina estigués ocupada per vinyes. S'aprofitaven tots els indrets, per pendents que fossin, per plantar-hi ceps. Degut a les fortes pendents, havien de fer marges de pedra seca perquè el terreny fos aprofitable.

La vinya, en aquelles condicions, requeria molta mà d'obra. Per això la finca estava segmentada en parceries de mida relativament petita. Cada parcer tenia la seva vinya i a cada vinya s'hi construïa una barraca de pedra seca que servia com a aixopluc en cas de mal temps i com a magatzem d'eines. Les vinyes al llarg del segle XX, es van anar abandonant, i amb l’abandó de les vinyes, les barraques es van anar deteriorant i moltes, s’ensorraven soles. Tot i que n’han desaparegut moltes, actualment a la finca hi ha més de 20 barraques de vinya. La majoria es troben a dintre el bosc.

A més de recuperar les 3 barraques de vinya, els joves també han realitzat tasques de voluntariat per l'ajuntament  de Sant Salvador de Guardiola, han participat en tallers amb les persones usuàries de la llar Urpina, i han fet turisme per Barcelona, Montserrat, i zones de platja.

El camp de treball s’ha dut a terme amb la col•laboració del Servei Civil Internacional Catalunya. Els 11 joves provenen de diferents països: Itàlia, Eslovàquia, Rússia, Turquia, Suïssa, Dinamarca i Espanya, i van arribar a l’Urpina el passat 21 de juliol. La seva estada finalitza el, 3 d’agost.

La finalitat del camp de treball internacional, impulsat des d’AMPANS, és doble; d’una banda, la recuperació de l’entorn i del patrimoni històric de la finca, en concret de la font de l’Urpina i de dues barraques de vinya de pedra seca.  De l’altra, fomentar la sensibilització mitjançant la relació i la convivència amb les  persones amb discapacitat intel•lectual, que també afavoreix la socialització de les persones que hi viuen.