Recursos i accions de l’SCI sobre el conflicte bèl·lic a Ucraïna

Recursos i accions de l’SCI sobre el conflicte bèl·lic a Ucraïna

Les situacions com l’actual conflicte bèl·lic a Ucraïna requereixen sempre visió crítica i mirada global. Sovint, però, les circumstàncies i la complexitat de l’actualitat ens ho posen (volgudament) difícil. És per això que les activistes del SCI hem creat aquest recull de recursos que considerem contrastats i reflexionats, així com de diverses accions i crides de voluntariat relacionades. Per ampliar aquest recull amb informació o accions, pots escriure’ns a comunicacio@scicat.org

LECTURA (reculls d’informació i articles amb perspectiva de pau)

Ucraïna, què està passant?
Coordinadora d’ONG solidàries de Girona. Guia que recull algunes propostes audiovisuals per a infants i joves que ajuden a entendre el conflicte. També fa un recull de propostes del CeDRe, llibres, exposicions, tallers i dinàmiques, per treballar a les aules l’actualitat d’aquest conflicte.És un material per a centres educatius, però té informació vàlida per a totes les edats.

Propostes pacifistes per aturar la guerra a Ucraïna
Centre Delàs d’estudis per la pau. Breu contextualització del conflictes i cinc demandes concretes per un alto el foc i una desescalada militar a la zona.

Opinions sobre la guerra a Ucraïna amb perspectiva de pau
ICIP (Institut Català Internacional per la Pau). Recull vuit d’articles d’opinió elaborats des de la mateixa institució. Entre d’altres, hi trobem títulars com: Guerra a Ucraïna. Marcs i iniciatives per la pau; La seguretat en temps de guerra; La nuesa del pacifista davant la crisi.

Sobre la guerra en Ucraina y los perjucios
Afroféminas. L’article reflexiona sobre el tracte diferenciat que reben les persones refugiades, moltes classificades per color o origen nacional. Els ucraïnesos reben preferència dels països d’acollida sobre els del continent asiàtic, l’Orient Mitjà o el continent africà. Per què passa? Què significa? Què implica?

Blancos y/o negros: el dilema migratorio para el futuro de Europa
Planeta Futuro (El País). L’article parteix de la idea que la situació actual i el paper que ha triat jugar-hi la Unió Europa demostren que el valor de la vida humana és inversament  proporcional a la foscor de la pell de cadascú. Anàlisi des d’una perspectiva històrica i actual.

AUDIOVISUALS

Ucraïna, esto no es Hollywood
Cuellilargo: youtuber que analitza intentant aportar una visió àmplia de la situació. El vídeo dura 67 minuts i aporta antecendents i diverses visions actuals.

El paper de l’energia en la guerra d’Ucraïna
ODG: En aquest podcast l’Observatori del Deute en la Globlalització aborda el paper de l’energia, les polítiques energètiques de la UE i el paper de les grans potències en la guerra d’Ucraïna.

ACCIÓ (reflexions i informacions imprescindibles abans d’actuar)

Com podem ajudar a persones ucraïneses que fugen de la guerra?
Coordi de Girona. Reflexions necessàries abans d’actuar sobre l’acolliment de famílies i menors i les entitats que hi treballen amb experiència i garanties.

Per què desaconsellem les recollides solidàries?
Coordi de Girona. Quines són les accions que poden tenir impactes negatius en el moment actual? Recordem que amb bona voluntat no n’hi ha prou. Recull d’entitats que treballen a terreny amb experiència i garanties.

Vull acollir persones ucraïneses, com fer-ho?
Lafede.cat. Recull d’informació sobre l’acollida de persones realitzada per la federació catalana d’ongs.

I com a SCI, què hi diem?  

Fins ara, hem signat els següents manifests:

Manifest unitari: No a la guerra. Ni a Ucraïna ni a enlloc.

Vies legals i segures i acollida digna per a totes. Quan es vol, es pot.

Com a entitat i moviment, recordem que:

  • Aquest és un conflicte actual, proper i mediàtic. Entenem que el moviment pacifista no hi és ni hi ha de ser aliè. Alhora, recordem la resta de conflictes actius arreu que ens interpel·len també (per menys propers o menys mediàtics que siguin). Intentem mantenir sempre una actitud pacifista, internacionalista i coherent al respecte.
  • Cal contextualitzar, tot i la immediatesa o la pressió dels esdeveniments: no oblidem que la resta de conflictes latents generen dia a dia persones refugiades i altres conseqüències. No oblidem la reacció dels governs i les institucions vers altres conflictes i altres persones refugiades. Demanem sempre una acollida digna per a totes elles.
  • Aquestes situacions no són fruit d’un acte puntual sinó el resultat de les dinàmiques sistemàtiques i sistèmiques del món en el qual vivim. Això reafirma la importància de l’educació per la pau i el voluntariat com a eina capaç de canviar-les a llarg termini.

Seguim treballant des de la solidaritat internacional i la cultura de pau per una societat amb visió crítica i eines per transformar des de la noviolència.