Selva y Vida a l’Equador

Selva y Vida a l’Equador

Per Cecilia Forcada

Sempre havia desitjat poder col·laborar en un voluntariat internacional de llarga durada, però fins aquest setembre no m’havia estat possible. He passat 2 mesos i mig cooperant en el projecte Selva y Vida de la Fundación Chiriboga de l’Equador on he tingut l’oportunitat de conèixer una mica la realitat social i cultural de la petita comunitat Shuar de Yukaip, a la selva amazònica.

Durant aquest temps he pogut constatar com de compromesos estan els habitants de l’Amazònia en conservar la biodiversitat i els recursos naturals del seu entorn; i com de ràpid es mobilitzen per defensar els seus drets, massa sovint ignorats pels dirigents del país, únicament reconeguts per la comunitat internacional. Per aquest motiu la feina principal dels voluntaris en època escolar és ensenyar anglès a l’escola. La nacionalitat Shuar dóna molta importància a conèixer l’anglès, ho veuen com una necessitat fonamental per tal de fer sentir la seva veu a nivell internacional i poder defensar els seus drets.

La meva feina durant l’estada consistia en ajudar a la professora de l’escola rural de Yukaip on hi ha 24 alumnes d’entre 4 i 11 anys, fent classes d’anglès o de reforç de matemàtiques i llengua. I també ajudar a la construcció de cabanes, neteja de camins i el manteniment dels horts de casa.

La comunitat de Yukaip esta formada per cases o cabanes disseminades per la selva. Els voluntaris viuen amb la família responsable del projecte, en César i la Luci, qui des del primer moment ens van fer partícips de les activitats de la comunitat. I la comunitat ens acceptava fins al punt de fer-nos una petita explicació en castellà en les reunions de la comunitat que eren en shuar, la seva llengua.

A 2 mesos d’haver fet el voluntariat puc dir, que el contacte amb els nens ha fet que l’experiència fos molt gratificant i entranyable, i també el veure com un problema d’un membre de la comunitat és un problema de tota la comunitat i com tots s’impliquen en la solució.

Però també sense cap mena de dubte ha estat una experiència molt colpidora, veure com la petita comunitat de Yukaip, i per extensió la nacionalitat Shuar i totes les nacionalitats indígenes de l’Equador es van mobilitzar aturant el país 11 dies per defensar els seus drets en front els atacs del seu propi govern.

Onze dies d’aturada absoluta, impensable de portar a terme en una societat rica com la nostra en la que tots tenim massa a perdre. Fet que no deixa de fer-me reflexionar.