Seminari a Portugal sobre DDHH i educació no formal

Seminari a Portugal sobre DDHH i educació no formal

Per Ana Ballesteros i Alberto Tarragó

Construir la societat des de la diversitat va ser el focus central del Seminari Diaspora – Seminar for Global and Human Right Education. Tot seguit, l’objectiu de la formació va ser la creació d’eines que reflectissin i promoguessin, en el camp de l’educació no formal, el concepte de ciutadania global. Es pretenia que mitjançant activitats i projectes educatius comuns, el jovent de les comunitats locals pogués treballar la inclusió de la població migrada i refugiada.

La trobada es va celebrar a Seixal (Portugal) de la mà de l’associació Rato ADCC i va reunir diferents associacions de països procedents de la mediterrània, ‘Tutores de Bairro’ i ‘Rato ADCC’ de Portugal, ‘IDare for Sustainable Development’ de Jordania, ‘KobieTY NGO’ de Polònia, ‘MIHI For Training And Development’ d’Egipte, ‘New Generation’ de Palestina i ‘Amel Association’ del Líban.

Durant la setmana que va durar el seminari es van compartir experiències i projectes de totes les associacions amb la intenció de crear un projecte comú que recollís iniciatives i activitats per treballar la sensibilització sobre una educació basada en la pau i els drets humans, emfatitzant el poder que té la ciutadania i la premissa “pensa global, actua local”.

Amb petits treballs en grup i parelles i a través del diàleg i la cooperació, entre tots i totes les participants es van crear sis tallers paral·lels d’acció que es van impartir a l’escola bàsica Carlos Ribeiro de Seixal. Les temàtiques de les activitats van ser les migracions, la vulneració dels drets que existeix a les fronteres, la diferència de privilegis entre els països de nord i sud i la sostenibilitat del planeta, entre altres. Aquestes dinàmiques, que es van realitzar a l’alumnat d’entre 13 i 15 anys, tenien la intenció de fer empatitzar el jovent amb causes que no són tan alienes a les seves vides i que és de vital importància que comprenguin, per tal que en el futur ells i elles mateixes puguin ser els mateixos agents del canvi.

Sense cap dubte, una experiència molt gratificant que va servir per establir vincles i crear xarxa amb projectes afins. Les estratègies consolidades durant la formació i les línies d’actuació que es van treballar van significar l’ampliació de contingut, recursos i eines de la guia d’Entre[terres]. Guia amb la qual l’SCI treballa arreu del territori i que suposa una alternativa d’educació no formal imprescindible per abordar la realitat des de la perspectiva de la defensa dels Drets Humans i la construcció de pau, fomentant el debat i l’anàlisi causal i crític de les migracions.