Escrit per la Bogu i el Martin, voluntàries EVS de l’SCI Catalunya i traduït per Júlia Massagué
A mesura que l’SCI va creixent, posa més èmfasi en qüestions de gènere i encoratja a totes les branques i col·laboradores a ser conscients de la importància del respecte i la inclusió en totes les activitats. Per això, les voluntàries i activistes de l’SCI van llençar el projecte ‘Gendered Realities’, que aspira a avaluar com de segures i inclusives són les activitats de l’SCI des de la perspectiva de gènere. El projecte inclou una sessió d’estudi sobre gènere i accions locals arreu d’Europa, que va resultar en la publicació d’un conjunt d’eines per a joves treballadores titulada ‘Free to be you and me’. Al novembre, voluntàries de l’SCI interessades en temes de gènere van participar en un training internacional a Roma, a La Cità dell’Utopia. El training va ser organitzat per SCI Itàlia, finançat per la European Youth Foundation i conduït per les facilitadores Thomas Schallhart i Valerie Weidinger.
SCI Catalunya va ser una de les organitzacions col·laboradores, juntament amb altres ONG’s de Bulgària, Albània, Kosovo, Àustria, Bèlgica, Alemanya, Hongria i Finlàndia. Durant els 6 dies del training, les participants van treballar per desenvolupar campanyes socials. Més de 20 participants van tenir l’oportunitat de reflexionar sobre campanyes conegudes arreu del món i identificar què els agradaria utilitzar o canviar en les seves pròpies campanyes. Durant les sessions posteriors es va parlar sobre les estratègies per començar nous projectes i sobre com afecta la perspectiva comunicativa en el seu èxit.
Com que moltes de les participants ja havien estat treballant sobre temes de gènere, vam poder aprendre mútuament i compartir coneixements i motivació. L’SCI Itàlia va tenir la gran idea d’acostar el context local de les dones i les seves lluites a les voluntàries i ens va portar a ‘La Casa Delle Donne’. Aquesta casa és un centre feminista autogestionat que dóna suport a dones que han sobreviscut a la violència i l’opressió i la seva idea és crear un espai segur construït per i per a les dones.
Més endavant, les participants del training van fer una pluja d’idees referents a qüestions pràctiques i tècniques que tenien a veure amb les campanyes comunicatives, com ara aconseguir millorar les habilitats gràfiques, les xarxes socials, la comunicació digital i descobrir tècniques per aconseguir l’objectiu de futures campanyes. Va ser un procés intens, inspirador i interessant.
Tot i l’ajustat horari, vam trobar temps per gaudir de Roma, de deliciosos menjars italians i de passejades per llocs poc turístics. A més, vam assistir a una marxa contra la violència masclista entre el 23 i el 25 de novembre.
Al final del training, ja hi havia 6 idees de projectes de campanyes i també un pla detallat d’accions futures. La part més important del training és que totes les participants van trobar inspiració i motivació per implementar els seus coneixements en les seves pròpies campanyes ja existents. Les branques participants de l’SCI han reflectit les millores necessàries per a aconseguir activitats més inclusives en qüestions de gènere, així com projectes i camps de treball.
Les participants de l’SCI Catalunya vam tornar amb idees per a dues campanyes. Una de les campanyes està enfocada al conflicte oblidat del Sàhara Occidental i la situació de les generacions de persones que fa 42 anys que viuen en un camp de refugiades esperant un referèndum. Es pretén informar a la gent dels paral·lelismes entre el referèndum que necessita Catalunya i la urgència que necessita el Sàhara Occidental. L’altra campanya sa centrarà en les connexions i diferències entre identitat de gènere, expressió de gènere, sexe assignat en néixer i orientació sexual (entesa com a atracció física i emocional). L’objectiu és ensenyar la varietat de possibilitats ja mencionades i ajudar les persones a acceptar-se a elles mateixes i sentir-se còmodes amb qui són.
Esperem que en un futur pròxim totes pugueu veure i prendre part de les nostres campanyes a Barcelona!