De Barcelona a Girona, passant per l’Orient Mitjà

De Barcelona a Girona, passant per l’Orient Mitjà

Participants de Palestina, Bèlgica, Tunísia, Itàlia, Catalunya, Jordània i França van viatjar a Girona per formar part del ‘Midi Memes Training’, dedicat a l’activisme social

Participants del ‘Midi Memes Training’ – Girona, novembre del 2019

Com que hi ha molts reptes a la regió de la Mediterrània, va néixer la idea d’unir un grup d’activistes de la regió i altres països Europeus per trobar possibles maneres de col·laborar i començar projectes comuns. Seguint aquesta idea, participants de Palestina, Bèlgica, Tunísia, Itàlia, Catalunya, Jordània i França van viatjar a Girona per formar part de la trobada sobre la mediterrània, dedicada a l’activisme social. El training va ser dinamitzat per l’Ingrid Danckaerts, d’SCI Catalunya; Sabina Jaworek, d’SCI Bèlgica; i Hamza Alshayeb, de l’associació ‘Space for Sustainable Developemnt’ de Jordània.

Presentar les ONG de cadascú pot semblar un tòpic, però és un primer pas essencial per començar. El format ‘Speed Dating’ per presentar els perfils dels participants de les ONGs va fer que tothom es concentrés en els objectius de cadascú, així com les seves lluites i plans de futur. Tots els detalls van anar sorgint de manera natural mentre el grup s’anava coneixent.

L’experiència

Et portarem ràpidament a bord del nostre vaixell a través de les costes de la Mediterrània. El Training va ser organitzat per Space SD de Jordània i les branques de SCI Bèlgica i Catalunya. Des del sud del mar Mediterrani va venir també Popular Struggle Coordination Committee i Baladna de Palestina, Youth and Change del Kurdistan i VSF de Tunísia. L’equip el completaven les branques de l’SCI d’Itàlia i de Bèlgica.

El Training va ser una oportunitat de confrontar les nostres maneres d’entendre l’activisme, que és un concepte molt ampli. L’objectiu no era aconseguir una definició única, sinó anar cap a la mateixa direcció quan es tracta d’activisme social als nostres països i organitzacions. Vam començar coneixent un grup local de voluntaris de dues organitzacions per entendre el context català. Ens vam adonar que es necessita ajuda al nord de la Mediterrània, així com al sud.

Amb pluges d’idees i grups de debat, vam aconseguir que se’ns acudissin diverses accions realitzades per activistes, que podien ser de resistència, experimentació o posada en comú d’una nova visió. El gran avantatge del training va ser que, tot i haver-hi diverses experiències d’activisme entre els participants, tothom va contribuir al taller.

Els projectes comuns

Com que el centenari de l’SCI serà aviat, va ser important reflexionar sobre el passat i el present del moviment de pau i voluntariat de l’SCI. Aquest exercici ens va permetre descobrir el que les activistes de l’entitat han aconseguit en aquest temps. Un dels assoliments més importants de l’SCI és ser una plataforma comuna d’intercanvis de voluntaris que uneix necessitats socials de diferents llocs d’arreu del món. Del pla d’acció de l’SCI per al 2020, és important mencionar els projectes en els quals les participants del ‘Midi Memes Training’ treballaran juntes en el futur. Els projectes comuns van ser establerts per participants de diferents organitzacions de la Mediterrània, que inclouen construir un projecte comunitari ecològic a Jordània, desenvolupar el turisme polític i organitzar un taller de gravació i edició de vídeo per a activistes.

És impossible concloure la història del ‘Midi Memes Training’ perquè just acaba de començar, així com les amistats, els projectes comuns i l’esperança. Aquell moment en què parem de parlar i comencem a actuar és el centre de l’activisme.