Vols participar en un projecte europeu de construcció de pau?

Vols participar en un projecte europeu de construcció de pau?

Aquest 2014 es commemora el centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial. Aquest fet serveix d’excusa per a potenciar, entre els joves europeus, la reflexió i el treball personal per tal d’enfortir-se personalment, i socialment, en base a la construcció de pau.Segons MacMillan (Universitat d'Oxford), la situació en el món d'avui és similar a l'anterior a 1914 per dos motius, principalment:
Nosaltres també veiem canvis en l'ordre internacional, amb algunes potències emergents i altres en declivi. El món té els seus punts conflictius on les tensions o rivalitats locals tenen el potencial d'arrossegament en els poders més grans (per exemple, Ucraïna i Síria).

En els períodes de globalització més forta, la gent intenta combatre aquesta a través d’un fort arrelament a les identitats nacionals, ètniques o religioses. Ara, com llavors, veiem temors similars d'enemics dins dels països, en forma de conflictes socials o ètnics, etc Conflictes que encara es fan més significatius degut a la crisi financera i econòmica a Europa.
Creiem que les noves generacions han d'aprendre del passat per donar forma a un futur positiu. Per tant, aquest projecte té com a objectiu mostrar, als 60 joves participants, que els conflictes són una part integral de la societat i que hem de desenvolupar estratègies per a gestionar-los d'una manera positiva i sostenible.

Al llarg del projecte, els joves adquiriran coneixements sobre els conflictes passats i actuals dins i fora d'Europa. També desenvoluparan habilitats cíviques i de resolució de conflictes, així com aprendre a considerar els problemes des de diferents perspectives.

Al reunir a 60 joves de diferents països europeus, no només es busca confrontar-los amb el possible impacte i conseqüències de la guerra i els conflictes, sinó també amb les oportunitats de la resolució de conflictes. D'aquesta manera aprenen a ser responsables i solidaris amb la societat en què viuen. Educació per a la pau és un mitjà per desenvolupar el nostre futur d'una manera diferent.

COM

Els socis del projecte proposen una conferència de la joventut europea, precedida per una reunió nacional, anomenada 'L’Europa dels conflictes ".
El projecte comença amb l'anàlisi de la dinàmica d'un conflicte en el passat: la Primera Guerra Mundial, i les seves causes i conseqüències. Després, els participants tenen una mirada més atenta als conflictes actuals presents en la UE, o a la zona fronterera d’aquesta, com pot ser el  cas d’Ucraïna o Síria.

Sobre la base de la recepta de l'anàlisi dels conflictes passats i actuals, els participants dissenyaran un 'Tractat de Pau per a la pròxima generació a Europa'. El tractat conté tres (o més) capítols:
1) Preàmbul: causes o amenaces de conflictes
2) Les institucions són importants: la UE es va crear per evitar la guerra, però es continua treballant avui? Cal començar tot de nou? Cal prendre algunes mesures de tornada? El lideratge és important: què pot fer el paper dels líders en conflicte prevenció / resolució?
3) Som importants: què podem fer per a prevenir conflictes o per a participar com a ciutadà actiu per al futur d'Europa?

PARTICIPANTS

Cada país seleccionarà els i les participants, intentant crear un grup divers i equilibrat de joves amb edats compreses entre 16 i 26 anys, que puguin expressar-se en anglès i seguir una conversa en aquest idioma.  La participació en el projecte és gratuïta, de manera que els recursos financers no han de ser una barrera. 

El grup podrà participar a:

podrà participar de les següents activitats:
  • Trobada nacional, el 18 d’Octubre del 2014, a 7 països diferents. Els participants seleccionats es reuneixen a cada país. Reben més informació sobre el projecte en general i sobre els altres participants. En un RealtimeBoard (eina de col·laboració en línia), cada grup presenta als altres.
  • Conferència Europea, del 24 al 30 de Novembre a Brusel•les

Si hi estàs interessat o interessada pots escriure'ns un correu a: voluntariat@sci-cat.org amb el teu currículum i una carta de motivació abans del 10 de Setembre. I en aquest document hi trobaràs més informació.