Xerrada: comunicació inclusiva per canviar realitats

Xerrada: comunicació inclusiva per canviar realitats

El 14 de maig organitzem a Lleida una xerrada oberta sobre comunicació inclusiva emmarcada en el curs de comunicació crítica i periodisme antiracista

El proper dimarts 14 de maig organitzem a la Universitat de Lleida una xerrada oberta sobre comunicació inclusiva a càrrec de la Cooperativa de comunicació ètica i agitadora La Clara Comunicació. Aquesta xerrada s’emmarca en el curs de comunicació crítica i periodisme antiracista per l’alumnat de tercer curs del Grau de Comunicació i Periodisme Audiovisual que constarà de 4 sessions entre l’abril i el maig. L’última sessió del curs parlarà sobre com comuniquem per evitar discursos discriminatoris i serà oberta al públic.

Sessió oberta al públic – Dimarts 14 de maig

Comunicació inclusiva per canviar realitats. Com comuniquem per evitar discursos discriminatoris?
En aquesta sessió pretenem entrenar la mirada crítica a tot allò que sentim i veiem per ser-ne conscients i poder evitar la comunicació discriminatòria, aquella que no només no permet a les persones sentir-se interpel·lades pels nostres missatges sinó que també les fereix. Reflexionarem sobre si la comunicació canvia la nostra realitat, parlarem sobre llenguatge inclusiu, no sexista i que tingui en compte col·lectius diversos i analitzarem fotografies, il·lustracions i icones.
A càrrec de Marina Reig, sòcia de la Cooperativa de comunicació ètica i agitadora La Clara Comunicació, creada fa set anys, especialitzada en acció social, cultura i medi ambient. Des dels inicis treballen la comunicació inclusiva, fent campanyes i impartint formacions per a diverses entitats com l’AMB, Barcelona Activa, Federació de cooperatives de Catalunya, Coòpolis i ajuntaments arreu del territori. La Marina ha treballat en agències de publicitat capitalista però també en oenegés com SETEM i Oikocrèdit. De formació és economista, ara difusora de les economies feministes i del decreixentisme.

Hora i lloc: de 15 a 17h a la Universitat de Lleida (Pl. de Víctor Siurana, 1, 25003 Lleida). Aula 0.10B.

Inscriu-t’hi aquí!

Resta del programa (només per l’alumnat de la UdL)

Dilluns 22 d’abril

Una mirada crítica, informada i veraç sobre el conflicte àrab-israelià . La guerra de Gaza (i els seus antecedents) des de la visió dels mitjans, el corresponsal i els lectors
Continguts:
– Introducció al conflicte àrab-israelià
– La visió dels mitjans – Resultats de l’informe “Cobertura mediàtica del conflicte entre Palestina i Israel” (inclou antecedents a la Guerra de Gaza).
– La visió del corresponsal – Informar sobre el terreny des de la veracitat, l’equilibri i l’atenció a les víctimes (inclou Guerra de Gaza).
– La visió dels lectors – El dret i el deure d’estar informats, amb una mirada crítica i activa.
A càrrec de P. J. Armengou, corresponsal freelance a Jerusalem per a mitjans com el Diari ARA, El Confidencial, Antena 3 o la Cadena SER, entre d’altres; i autor de l’informe “Cobertura mediàtica del conflicte entre Palestina i Israel”, editat per Media.cat.

Dilluns 29 d’abril

Com viatja la política a internet?
Entendre les estratègies de propaganda reaccionàriesContinguts: Farem un recorregut sobre quina retòrica utilitza la ultradreta i el negacionisme a la xarxa, i quines respostes podem donar des de la nostra pràctica diària i professional. Compta de part teòrica i part pràctica.
A càrrec de Proyecto UNA és una col·lectivitat d’escriptura que estudia les comunitats a internet i la relació entre tecnologies, política i cultura pop.

Dimarts 30 d’abril

La influència dels mitjans en la creació de l’imaginari col·lectiu. Per un periodisme crític, social i no sexista
Informar sobre els mecanismes i les rutines que regeixen el periodisme (línia editorial, interessos econòmics…) per potenciar l’esperit crític davant els mitjans de comunicació i desenvolupar una lectura crítica, a través de l’anàlisi de material de premsa i audiovisual.
Parlar dels prejudicis i els estereotips en la representació de les dones i els homes en els mitjans de comunicació: la perpetuació de rols, el tractament de la violència, el sexe, el cos, el pas del temps… I comprovar en quina mesura determinats col·lectius (persones immigrades, infants, dones, joves, del Sud global, amb diversitat funcional) estan o no representades en els mitjans i els enfocaments que reben.

Plantejar alternatives amb perspectiva de gènere -pràcticament absent en el tractament de les notícies dels mitjans- i amb la utilització d’un llenguatge inclusiu per transformar l’imaginari col·lectiu cap a la promoció d’una cultura de pau, la defensa dels drets humans, la cooperació entre països, la sensibilització en la justícia global i el feminisme.

A càrrec de Cristina Mora Cobos, periodista i realitzadora audiovisual. Forma part de l’Associació de periodisme Fora de Quadre, de l’Associació de dones periodistes de Catalunya i de La VeÏnal, projecte de televisió comunitària de Barcelona.