Voluntariat a Dismas House, VT, Estats Units

Voluntariat a Dismas House, VT, Estats Units

Per Eva Bermejo Pitol

Ara fa una mica més de dos mesos que vaig arribar a l'estat de Vermont, als Estats Units, concretament a la localitat de Rutland.

Vermont és conegut per la resta d'americans com un lloc on fa molt fred, on predomina el camp i les zones rurals, bonic i tranquil i on les famílies més benestants dels voltants fan les seves escapades o, els més afortunats, tenen la seva segona residència.

L'estat de Vermont també és conegut per la seva producció de xarop d'auró, del qual es fan molts productes diferents especialment en el sector de l'alimentació.

Hi ha però un aspecte que no tothom coneix sobre l'estat de Vermont i és el fet que és també un dels estats d'Estats Units on mor més gent degut a l'ús de l'heroïna.

Aquest fet encara s'aguditza més a la ciutat de Rutland, on des de fa més de dues dècades aproximadament es lluita perquè el consum i venda de droga disminueixi.

Aquest és un dels fets que més em va cridar l'atenció a l'hora de decidir-me a realitzar el voluntariat amb el SCI. Buscava algun projecte que pogués relacionar amb els estudis d'Educació Social que curso a distància.

El projecte de casa transicional que ofereix Dismas House em va agradar per la seva filosofia integradora amb la comunitat on està situada i l'oportunitat de recuperació i reconciliació que ofereix a les persones que hi resideixen.

La funció primera de la casa és oferir habitatge a aquelles persones que surten de la presó i no tenen un lloc a on anar o inclús s'ofereix a aquells a qui els hi queden pocs mesos per acabar la condemna perquè la finalitzin en un estat de semillibertat.

Moltes de les persones que hi resideixen tenen delictes relacionats amb el consum de drogues i estàn lluitant per superar la seva addicció, la casa en aquest aspecte té una política de tolerància 0 al consum de drogues i alcohol, els residents per tant, tenen prohibit consumir cap substància durant el temps que resideixin a la casa.

Dismas House té capacitat per allotjar onze residents i sempre s'intenta que hi hagi una persona voluntària vivint al mateix temps. En el meu cas el voluntariat va començar el 17 de novembre de 2017 i acabarà a finals de maig del 2018.

La meva funció com a voluntària és ajudar en diversos aspectes logístics del manteniment de la casa, així com en tasques administratives de l'oficina.

Algunes de les tasques logístiques poden ser:

– Preparar les bosses que reben els residents quan arriben a la casa (motxilla amb productes d'higiene personal bàsicament).
– Preparar el llit on dormiran.
– Anar a buscar un cop a la setmana la compra del supermercat i la llet.

Algunes de les tasques administratives poden ser:

– Dissenyar els elements publicitaris que es necessitin per l'obtenció de donacions.
– Participar en les diferents reunions setmanals i mensuals amb altres membres del board meeting.
– Participar en diferents projectes de treball en xarxa per a la millora de la ciutat.

Un altre de les funcions no escrites que realitzo és simplement conviure amb tots els residents, compartim àpats, estones davant la TV, xerrades, etc. Rutland és una ciutat petita molt tranquil·la, per tant, no hi ha molta oferta d'oci pel temps lliure. Algunes de les activitats que hem realitzat han sigut anar al teatre, al cinema i sovint a la bolera, aquesta poca oferta d'activitats a realitzar fa que hagis de ser capaç de gaudir de les petites coses i aquest potser és un dels aspectes que més m'agrada d'aquest voluntariat, més que fer, és saber estar i compartir.

blank

Amb alguns dels residents i els seus fills i la directora de la casa.

blank

A la bolera, amb alguns dels residents i l’anterior voluntària del Japó.

blank

Celebrant el Nadal, tots els residents rebem regals de les donacions fetes.

blank

La fotografia de família que s’ha utilitzat per a la postal de felicitació de Nadal.

blank

Celebrant el Nadal amb decoració nadalenca i les disfresses dels hipermercats!