AGO SCI Catalunya 2019: Entre comiats i benvingudes

AGO SCI Catalunya 2019: Entre comiats i benvingudes

El passat 2 de març va tenir lloc l’Assemblea General de l’SCI Catalunya a l’Ateneu l’Harmonia de Sant Andreu

Ens vam trobar al matí en un dels edificis rehabilitats del recinte de Fabra i Coats, a l’Ateneu l’Harmonia, que acull activitats del teixit associatiu de Sant Andreu del Palomar i d’altres entitats de transformació social. Érem més d’una vintena de persones entre voluntàries, activistes, membres de la junta i treballadores de l’entitat. Començava un dia ple de canvis, notícies, emocions i reflexions.

L’assemblea va començar amb un repàs de l’any 2018. Amb la memòria d’activitats en mà i a través d’un joc interactiu tipus trivial, vam anar responent les preguntes a la vegada que repassàvem els canvis i activitats importants de l’any passat! Aquí podeu consultar la memòria.

Vam continuar la jornada amb la presentació dels grups locals i els seus projectes, el pla de treball i els pressupostos per l’any 2019. Seguidament, vam conèixer la nova Junta i, després del dinar que ens van preparar els companys del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, vam acabar l’AGO amb un debat intens i necessari sobre voluntariat i decolonialisme amb l’antropòloga i membre del col·lectiu Afrofeminista Anne Cath.


Presentació i projectes dels grups locals
Els grups d’activistes locals van explicar les activitats i projectes desenvolupats durant el 2018 i van avançar les idees per aquest 2019, algunes d’elles ja en marxa.

El grup de justícia climàtica se centrarà en la realització d’activitats sobre reciclatge i medi ambient; el grup de Ravalució continua fent la seva tasca contra els estereotips i a través de la participació al barri del Raval; Midicat segueix donant suport als països de la mediterrània i participarà del concert Boycott Eurovision, Boycott Israel; la borsa de formadores renova les formacions sobre els camps de treball; el grup de la borsa d’Entreterres ja s’ha consolidat i durant aquest any començaran a dur a terme facilitacions tant en espais educatius formals com en esplais, etc, i el grup d’Akelarre Violeta torna a ressorgir amb força a les portes de la vaga general feminista després d’un any d’absència!

 

Pla de treball 2019
Després d’un breu repàs al marc estratègic 2018-2021 aprovat en l’anterior AGE, ens vam centrar en conèixer el pla de treball 2019. Mitjançant un format d’speed dating, les persones de la Junta que són referents de cada eix estratègic van explicar a les assistents les principals tasques i objectius de l’entitat, agrupades en els eixos de: voluntaritat internacional transformador, activisme local empoderat, educació per la pau mobilitzadora, veu escoltada i referent, i estructura coherent i sostenible.

Pressupost 2019
Més tard, ens concentràvem per estudiar el balanç d’ingressos i despeses de l’any 2018 i seguidament la comissió econòmica presentava el pressupost de l’any 2019. Vam poder analitzar punt per punt el pressupost que s’ha destinat a cada eix (mencionats anteriorment). Amb l’objectiu de no dependre tant d’ajudes públiques vam reflexionar sobre com seguir impulsant els nostres fons propis i ser més conscients de la despesa econòmica els propers anys.


Comiats i noves incorporacions a la junta
En aquesta AGO hi ha hagut grans canvis a la junta. Després de molts anys de treball ens acomiadavem de l’ Ingrid Danckaerts, amb una llarga trajectòria com a membre i presidenta,  la Clara Giberga, membre de la junta durant 8 anys, els dos darrers exercint el rol de presidència, la Teresa Finez i la Marianna Espinós, que han decidit passar el relleu a una nova junta. En nom de tot l’SCI agraïm tota la feina, esforços, coneixement i implicació que hi han dedicat tots aquests anys.

Hem pogut celebrar també la incorporació de la Laia Moliné i el nou repartiment dels càrrecs formals entre la junta actual: durant els propers dos anys el rol de presidència serà exercit per la Marta Palau, el de secretaria per la Bàrbara Casas i el de tresoreria, per l’Aina Barceló.

Ara doncs, comptarem amb una junta formada per 7 dones: Aina Barceló, Bàrbara Casas,  Carla Longares, Marta Palau, Pilar Diaz, Mar Millet i Laia Moliné.

Desitgem el millor a les que marxen i estem segures que la nova junta agafarà amb força els nous reptes que es presentin durant els propers anys!


Decolonialisme i voluntariat internacional
El decolonialisme és un dels nous valors i eixos que hem afegit per al Pla de Treball pels propers anys. Per la importància d’aquest tema en l’àmbit del voluntariat internacional, vam decidir obrir un espai de debat amb la idea d’oferir una continuïtat en forma de grup de treball. Durant el debat ens va acompanyar Anne Cath, membre del col·lectiu afrofeminista, que va fer una introducció al concepte de decolonialitat i va dinamitzar l’espai ajudant-nos a qüestionar i repensar el rol i posicionament de l’SCI Catalunya des d’aquesta perspectiva.

En general va ser una Assemblea molt emotiva, amb grans reflexions i amb participació de les voluntàries i activistes! Agraïm profundament la vostra presència i les vostres idees, comentaris i motivació. Amb vosaltres, l’SCI Catalunya té sentit! Fins a la propera!