Edumapping a Sri Lanka

Edumapping a Sri Lanka

Per Alberto Tarragó

Aquest seminari va ser un Training for Traineers d’Erasmus + dins el projecte internacional d’Edu Mapping coordinat per SCI-Itàlia. Es tractava d’un projecte d’educació no formal que busca l’elaboració d’eines i dinàmiques per treballar els drets humans, les relacions de poder, els privilegis, les desigualtats, el gènere …

Edu Mapping inclou diversos trainings a Uruguai, Mèxic, Itàlia i Sri Lanka. En aquest cas, vam estar una setmana a Kandy amb SCI Sri Lanka, aprenent i treballant dinàmiques del teatre de l’oprimit. Un branca de teatre que barreja la interpretació i la pedagogia per generar transformació social. Creat per al dramaturg i pedagog brasiler, Augusto Boal, als anys 60 va dividir-ho en 5 tipus:

Teatre imatge: de forma estàtica vam representar conceptes simbòlics que convidaven a la reflexió. Com ara conceptes com dona, home, violència, amor… Posteriorment vam debatre les raons que ens van portar a fer aquestes escultures.

Teatre periodístic: Vam abordar articles o notícies pol·lèmiques clarament masclistes i racistes. En aquest cas era premsa srilankesa.

Teatre invisible: busca representar escenes de la vida real d’injustícies de tota mena i veure la reacció de la societat. Vam representar diverses escenes: una bufetada d’un noi cap a una noia pels carrers, on la gent no va actuar i només va mirar. També ens vam queixar per la injustícia de pagar deu vegades més per entrar al jardí botànic pel fet de ser turistes.

Teatre fòrum: Entre els quinze participants vam dividir-nos en grups per representar diverses escenes injustes. En el nostre cas vam fer una escena d’assetjament sexual a una noia a l’autobus. Erem dos nois srilankesos i jo feia de turista. Assetjaven a una dona nigeriana. La particularitat d’aquesta variant consisteix primer en representar la totalitat de l’escena i després repetir-la. Durant la segona vegada es dóna l’oportunitat d’intervenir al públic ocupant sempre el paper d’opressor mai el de víctima, buscant revertir la situació.

Teatre legislatiu: Aquest teatre busca la reflexió front de la injustícia de les lleis. Vam debatir lleis injustes que discriminen per gènere o religió.

Paral·lelament al teatre de l’oprimit vam treballar la dinàmica “d’acord o desacord” posant dos post-its en cada costat de la sala de formació. T’havies de posicionar si estaves d’acord, a mitges o desacord en temes complexes com l’avortament, la prostitució, l’eutanàsia, el suïcidi…

Per treballar les relacions de poder vam esquematitzar conflictes polítics com el procés català o el conflicte ètnic a Sri Lanka.

Va ser una setmana molt intensa amb companyes apassionades per l’educació no formal, on vam aprendre molt les unes de les ‘altres. Al mateix moment ens van enamorar d’un país amb una natura exuberant, una gentilesa enorme i d’una cultura mil·lenària.

Moltes gràcies o com diuen a Sri Lanka en cingalès Bohoma istouti!