Abordem les dimensions de la crisi actual i la seva relació amb la pandèmia de la Covid al curs de Conflictologia

Clara Serra conflictologia

Aquest desembre hem organitzat la XIVena edició del curs de Conflictologia, ‘La Covid i altres pandèmies del sistema‘, que ha comptat amb 9 sessions online i una taula rodona amb col·lectius de la ciutat mobilitzats per donar resposta a la situació actual. Durant el curs hem abordat algunes de les múltiples dimensions de la crisi global actual i la seva relació amb la pandèmia de la Covid-19. Com la resta de conflictologies, el cicle ens ha permès aprofundir en les diferents causes de la situació que estem vivint avui al món des d’una perspectiva global, però també aterrada a la nostra realitat. Ha tingut lloc els dies 9, 10, 15, 17 i 18 de desembre i hem comptat amb unes 20 participants en cada xerrada.

Laia Jubany, membre del Seminari Taifa i del comitè de redacció de Catarsi, ha obert el curs connectant les múltiples dimensions de la crisi global que estem vivint i que hem anat desgranant durant la resta de sessions. En la segona sessió, el professor de la UAB i també membre del seminari Taifa Francisco Navarro, ha fet una introducció sobre el paper del crèdit, el deute i les finances en el capitalisme i amb quines contradiccions operen. El segon dia del curs, Mario Fontán, MIR de medicina Preventiva i Salut Pública, ha analitzat com les desigualtats socials que el sistema produeix i afavoreix afecten la salut col·lectiva. Després, li ha agafat el relleu Eulàlia Reguant, llicenciada en matemàtiques i consultora en incidència política, que ha detallat l’impacte de l’entrada de la lògica de mercat en els serveis públics i, en conseqüència, a les nostres vides. La cinquena sessió ha anat a càrrec de Sandra Ezquerra, directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la UVic-UCC. Ezquerra ha analitzat alguns dels impactes de gènere de la Crisi de la Covid-19 i, més concretament, quin impacte té en el que des del feminisme s’anomena la crisi de les cures. Seguidament, el professor de filosofia a la Universidat de Deusto i membre d’Ecologistes en Acció, Adrián Almazán, ha parlat sobre la Covid-19 com un col·lapse ecosocial i les estratègies pel decreixement. En la setena sessió, el periodista Àngel Ferrero ha posat el focus sobre com la pandèmia ha trasbalsat el món laboral i quines perspectives de futur ens esperen. D’altra banda, Cheikh Drame, membre de SOS Racisme, ha abordat en la vuitena sessió la necessitat de deconstrucció de la nostra colonialitat i dels diferents privilegis existents en aquest àmbit. Finalment, Clara Serra, professora de Filosofia, escriptora i feminista, ha parlat sobre el punitivisme penal, la llibertat d’expressió i les derives identitàries de la política.

Per tancar el curs, hem comptat amb la taula rodona ‘Respostes de baix’ amb la participació de membres de diversos col·lectius que han explicat com han donat resposta a problemes i situacions derivades de la Covid19. Hi han assistit Xantal Gabarró, de El Col•lectiu, Nazario Torres, del Sindicat de Barri i Comitè Revolucionari d’Aliments del Poblesec, Papalaye Seck, del Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, i Joana Bregolat, d’Acció Ecofeminista. Aquesta última sessió ha estat moderada per Laia Soldevila, periodista de Crític.

Si voleu saber-ne més, podeu trobar els vídeos de cada sessió al nostre canal de You Tube, donar un cop cop d’ull al document amb les referències per aprofundir i consultar totes les piulades que s’han fet a Twitter sobre el curs amb l’etiqueta #ConflictologiaPandèmies.

mario fontan conflictologia