Analitzem el dret a la protesta al Curs de Conflictologia 2022

Analitzem el dret a la protesta al Curs de Conflictologia 2022

El curs de Conflictologia d’enguany ha abordat el marc legal de la protesta, del model policial, la militarització creixent i altres mesures autoritàries i mecanismes repressius com a resposta neoliberal a la crisi multidimensional global que vivim i a les protestes i moviments polítics que s’hi oposen

Durant deu sessions entre el 15 de novembre i l’1 de desembre del 2022, el curs ha estat un espai d’aprenentatge i debat sobre els drets que tenim totes i tots a denunciar les conseqüències de les crisis globals que afrontem. Amb aquest curs de conflictologia es van voler oferir eines i pistes de caire més teòric, però també vinculades a l’acció (praxis) política militant de col·lectius i activistes que lluiten a peu de carrer.

El curs ha comptat amb ponents de diferents associacions de lluites per la justícia global. Jaime Pastor, politòleg i editor de ‘Viento Sur’, ha obert el curs amb una sessió centrada en la crisi global i els estats. A la segona sessió (en línia), Nuria Alabao, periodista i doctora en antropologia, s’ha centrat en com les noves extremes dretes i els conflictes socials que emergeixen a occident es proposen com un gir autoritari per a la gestió de la crisi actual de les democràcies liberals En la tercera i quarta sessió, Laia Serra, advocada especialista en drets humans, ens ha permès entendre com se’ns està permetent exercir el dret a la protesta i com s’estan distorsionant els delictes d’odi.

A la següent ponència, Ainhoa Ruiz, investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau en militarització de fronteres, ha fet una anàlisi molt dinàmica del mur com a eina de destrucció: la construcció de l’apartheid israelià i el seu negoci. A la sisena sessió, Clara Calderó, responsable de projectes de migracions de NOVACT, ha explicat com avui les fronteres són espais de repressió, securitització, externalització i privatització del control migratori.

La setena sessió en línia ha anat a càrrec de Paul Rocher, economista, diplomat en ciències socials i autor del llibre ‘Gasear, mutilar, someter’, que ha abordat la política de las armes no letals. En la vuitena sessió del curs, Jesus Rodriguez, periodista de La Directa ens ha permès entrar en els secrets de la policia explicant les polítiques policials i policies polítiques a Catalunya en l’àmbit de l’activisme.

Per tancar el curs, vam parlar sobre les Dones d’Iran com a subjecte revolucionari organitzat contra l’Islam polític amb Özgür Güneş, sòcia treballadora de la Cooperativa Col·lectivaT i professora associada de sociologia a la UdL.

Seguidament, hem organitzat la taula rodona “Eines col·lectives per fer front a la violència i la repressió” amb la participació d’activistes i expertes antiracistes. Han vingut Gina, de #GinaAbsolució, Alys Samson, membre de la Coalició Prou Complicitat amb Israel i Paula Cardona, Membre del Moviment per l’Habitatge i la Comissió Jurídica amb Clara Jorge del grup d’Entreterres com moderadora.

Si vols saber de tot el que vam parlar i quines reflexions es van compartir, llegeix la relatoria del curs.