Per Anna Lluch Jiménez
Allà on fa tres-cents anys l’anarquista Augusto Volpi tenia la seua trattoria, en el barri de San Paolo, Roma-Sud, va tindre lloc el nostre intercanvi juvenil anomenat DAYE (Digital Action for Youth Engagement). A finals de juliol ens vam reunir vint joves d’Itàlia, Hongria, Portugal i Catalunya per a participar en una sèrie de tallers que, a través de la metodologia d’educació no formal, ens ensenyaven quins són els objectius de desenvolupament sostenible i ens donaven eines de pensament crític, comunicació i creació digital per poder fer-ne ressò.
Gràcies a Fabrizio i Marta, aquests tallers es van fer molt lleugers i dinàmics. Si bé la calor a Roma aquella setmana marcava uns records històrics, allà ens trobàvem en el nostre refugi, envoltats del jardí i anant movent-nos com un rellotge de sol, a les parts més fresques de la casa. Començàvem cada activitat amb un energizer, un joc per activar-nos, i tot seguit, amb preguntes, cartells, imatges, pel·lícules o presentacions, tractàvem temes com les desigualtats, les injustícies socials i com combatre-les.
Personalment, les activitats que més em van agradar van ser les excursions al CSA Semi di comunità i a la FAO. Em va semblar una bona forma d’entendre els distints enfocaments d’una mateixa lluita: l’agricultura sostenible i la sobirania alimentària.
El colofó de tot açò, va ser un mini festival l’última vesprada on llegirem poesia, férem un taller de teatre, cantarem en concerts i al karaoke, i plantejarem com seria un món utòpic per a nosaltres, cap a on ens agradaria avançar.