Ecofeminismes, reparació d’objectes i tallers d’expressió corporal a la Primavera Verda 2023

Ecofeminismes, reparació d’objectes i tallers d’expressió corporal a la Primavera Verda 2023

En aquesta edició de la Primavera Verda hem après sobre ecofeminismes, tècniques d’expressió corporal com el teatre de l’oprimida i a donar una segona vida als objectes

Aquest mes de maig ha tingut lloc una edició més de la Primavera Verda, un cicle d’activitats que pretén fomentar una visió crítica sobre el funcionament de la societat i plantejar reptes i alternatives per viure d’una forma més sostenible. En l’edició d’enguany hem organitzat diverses xerrades i tallers repartits entre els caps de setmana del 13 i el 20 de maig.

Vam inaugurar el cicle amb una xerrada introductòria sobre ecofeminismes, a càrrec de Júlia Martí i Gabriela Velez, de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), que a través d’exemples i activitats pràctiques van explicar-nos en què consisteix. La sessió va tractar de contextualitzar l’ecofeminisme, un corrent d’acció i resistència que connecta diferents crisis socials, i que remarca la necessitat de posar la vida per sobre de l’economia. A més, vam tenir una idea introductòria de les diferents onades i autores que el representen des de fa més de cinc dècades.

Juntament amb l’Associació Open Arts Association vam realitzar un taller de reparació d’objectes que tenia l’objectiu de donar una segona vida a estris i electrodomèstics que s’havien espatllat. Els assistents van portar des d’una planxa, fins a diferents tipus d’auriculars i en total es va donar un nou ús a més d’una dotzena d’aparells que haurien acabat a la deixalleria.

També vam tenir l’oportunitat d’apropar-nos, en mans de l’Assemblea pel clima de Sant Cugat, al 6è Informe de l’IPCC, que mostra de manera científica en quin punt ens trobem i quina és la situació actual del canvi climàtic. Mitjançant una explicació teòrica i un exercici pràctic vam contextualitzar, a través d’uns mapes, aspectes com la producció agrícola, sequeres o l’extinció d’espècies… entre altres temàtiques.

Més enllà de la teoria, també vam tenir dos tallers pràctics. El primer, en mans de la Xixa Teatre, va utilitzar les tècniques del teatre de l’oprimit i a través d’exercicis d’expressió corporal vam aprendre sobre conceptes com la inèrcia a l’hora d’entendre alguns aspectes de la societat i la dificultat que tenim algunes vegades per sortir del cercle del convencional. L’altre va ser sobre expressió corporal, titulat ‘Natura en moviment’ on les participants van poder deixar-se anar a través de la dansa connectant-se amb el propi cos i amb la resta.

Paral·lelament, vam tenir un espai d’intercanvi de roba, on es podien agafar peces de manera gratuïta i portar-ne per repartir-les amb la resta de persones que hi assistissin i volguessin endur-se’n.

Donem les gràcies al Catering Tsuru, que a partir d’aliments recuperats per evitar el malbaratament, ens va preparar diferents receptes molt gustoses i que ens van agradar molt a totes les participants. Gràcies també a totes les participants i talleristes, ens veiem l’any vinent!